Acmos Metodu

ACMOS Metodu, Fransa’da Dr. René Naccachian tarafından, SBJ International Technical and Scientific Research Center bünyesinde oluşturulmuş bir biyoenerji metodudur, günümüz moleküler biyoloji ilkeleri ile kadim bilgilere dayalı geleneksel Çin tıbbı sistemlerinin bir bileşimidir. Biyolojik enerji alanları ve biyofizik üzerine yapılan araştırmaların Geleneksel Çin tıbbı ilkelerine uygulanmasıyla 1986’da uygulanmaya başlamıştır.

Açılımı “Analysis of the Compatibility of Matter on the Organism and its Synergy” olan ACMOS metodunun temel amacı bedenin ideal enerjetik dengesini tekrar oluşturmak ve optimum denge noktasına ulaşmasını sağlamaktır.

Acmos MetoduBeden herhangi bir gerilim, anomali veya saldırı ile karşılaştığı zaman kendi iç enerji akışını düzenleyerek optimum dengesini tekrar kurmaya çalışır. Bunu bazı noktalardaki enerji akışını bloke ederek, kapatarak veya yavaşlatarak yapabilir. Özellikle Geleneksel Çin tıbbında tanımlanmış olan akupunktur noktalarında oluşan bu savunma eylemini, elektrik akımında aşırı yükleme veya bağlantı hataları olduğu zaman sigortanın atmasına benzetebiliriz. Akupunktur noktaları böylece beden için bir direnç bölgesi oluşturur. Ancak hemen ele alıp çözülmeyen alarmlar orta ve uzun vadede patolojik ve semptomatik sonuçlar doğurur.

Bedenin özellikle etkinleştirdiği bu sigorta noktalarında enerji alanlarının dengesinin tekrar kurulması çok büyük önem taşır. Ayrıca bedenin kesintiye uğrattığı enerji akışının tekrar sağlıklı şekilde oluşturulması gerekir. ACMOS metodunun temel amacı budur.

Her beden için özel olacak şekilde yapılan enerji dengeleme çalışmaları sayesinde oluşabilecek blokajlar ve gelecekteki semptomlara karşı koruyucu bir önlem alınmış olur. ACMOS metodunda bu optimum denge noktalarını araştırmak ve kurmak için Fransız mühendis ve biofizikçi Rene Naccachian’ın geliştirdiği Lecher anteni kullanılmaktadır.

Lecher anteni ile bedene ait üç farklı enerji alanı ölçülebilir; titreşimsel alan (vibratory field), merkez alan (centripetal field) ve merkezkaç alanı (centrifugal field). Yine Lecher anteni ile bedene alınan tüm maddelerin (besin, ilaç, vitamin vs.) titreşimsel enerjileri de gözden geçirilebilir ve olası blokajların/dengesizliklerin hangilerinden oluştuğu anlaşılabilir.

ACMOS çalışmalarında bireyin gereksinimleri doğrultusunda enerji dengelenmesi, semptomlara dönüşmeden önce blokajların/dengesizliklerin giderilmesi sağlanır. Böylece beden çeşitli anomali, gerilim ve saldırılara karşı kendini daha güçlü şekilde koruyabilir. Bunu sağlayabilmek için ACMOS seti içindeki dengeleyiciler (regülatörler) kullanılmaktadır; homeopatik remediler, iz elementler, mineraller, bitkisel ekstreler, esansiyel yağlar, aromatik yağlar vs. Bu dengeleyiciler bedendeki titreşimsel niteliklere göre gerek duyulan veya dengesizlik/eksiklik bulunan noktalara Lecher anteni aracılığıyla yüklenebilmektedir.

ACMOS metodunun temel amacı bedenin enerji dengesini düzenleyerek en başta bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bedenin dışarıdan gelen çeşitli etmenlere karşı daha güçlü olmasını sağlamaktır. Çalışmalar sırasında kullanılan dengeleyiciler sayesinde uzun süreli etki sağlanabilmekte ve çeşitli rahatsızlıkların ve sorunların tekrarlaması engellenmektedir.

ACMOS METODU – MERİDYENLER VE AKUPUNKTUR NOKTALARI

Acmos Metodu MeridyenlerGeleneksel Çin Tıbbına göre meridyenler, vücudumuzda bulunduğu varsayılan, içinden yaşam enerjisinin (Ki) aktığı borulardır. Yaşam Enerjisinin (Ki) vücudumuza dağıtımı, tüm vucudumuzda dikey olarak bulunan meridyenler aracılığıyla gerçekleşir. Meridyenler üzerinde akupunktur noktaları bulunmaktadır. Meridyenler ve akupunktur noktalarında blokaj oluştuğu zaman, yaşam enerjisinin (Ki) vücudumuzdaki akışı ve dağıtımı kesilir. Tüm bunlar da fizik bedenimizde hastalıklara, enerji dengesizliklerine sebep olur. Biyoenerji, akupunktur, acmos, biofeedback cihazları ve çeşitli tekniklerle bloke olmuş meridyen ve akupunktur noktaları açılır. Böylece tüm vücudumuzda ve organlarımızda dengeli bir şekilde yaşam enerjisi (Ki) akışı sağlanır.

Geleneksel Çin Tıbbına göre vücudumuz üzerinde yaklaşık 26 adet meridyen ve 365 adet akupunktur noktası bulunmaktadır. Bunlar:

Çift akciğer meridyeni, çift kalınbağırsak meridyeni, çift enerji depo (perikard meridyeni), çift enerji dağıtım (üçlü ısıtıcı) meridyeni, çift kalp meridyeni, çift ince bağırsak meridyeni, çift dalak / pankreas meridyeni, çift karaciğer meridyeni, çift mide meridyeni, çift safra kesesi meridyeni, çift mesane meridyeni, çift böbrek meridyeni, tek ana yin meridyeni ve tek ana yang meridyenidir.

Ana Yin Meridyeni, perineden başlayan, bedenimizin ön cephesinde orta hattan devam eden, alt dudağımızda sonlanan, üzerinde 24 adet akupunktur noktası bulunan ve tüm meridyenlerin yin enerji akışından sorumlu olan meridyendir.

Ana Yang Merdiyeni, kuyruk sokumundan başlayan, bedenin arka cephesinde omurilik boyunca sonrasında da başın arkasından önüne doğru devam eden, üst dudakta sonlanan, üzerinde 26 adet akupunktur noktası bulunan ve tüm meridyenlerin yang enerji akışından sorumlu olan merdiyendir.

Acmos TablosuAkciğer Merdiyeni, köprücük kemiğinden başlayan, kolun iç tarafı boyunca devam eden, el baş parmak tırnak bitiminin iç alt tarafında sonlanan, üzerinde 11 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet akciğer meridyeni bulunur. Akciğerleri besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, yaşam enerjisi (Ki) iki saatte bir bir meridyenimizde baskın hale gelir. Gece saat 3 ile 5 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) akciğer meridyenlerimizde baskındır. Sürekli gece saat 3 ile 5 arasında uyanıp uyuyamayan huzursuzluk hisseden kişilerin genellikle akciğer meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Kalın Bağırsak Meridyeni, el işaret parmağı tırnak bitiminin iç alt tarafından başlayan, kolun dış tarafı boyunca devam eden, burun kanatlarının dibinde sonlanan, üzerinde 20 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet kalın bağırsak meridyeni bulunur. Kalınbağırsağı besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, sabah saat 5 ile 7 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) kalınbağırsak meridyenlerinde baskındır. Sürekli sabah saat 5 ile 7 arasında uyanıp uyuyamayan, huzursuzluk hisseden kişilerin genellikle kalınbağırsak meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Enerji Depo (Perikard) Meridyeni, 4.kaburga kemiğinden başlayan, kolun iç tarafı boyunca devam eden, el orta parmak tırnak bitiminin iç alt tarafında sonlanan, üzerinde 9 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet enerji depo meridyeni bulunur. Kalbin hastalıklara, zararlı enerjilere karşı koruyucusudur ve kan dolaşımından sorumludur. Çin Tıbbına göre, gece saat 19 ile 21 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) enerji depo (perikard) meridyenlerimizde baskındır.

Acmos YağlarıEnerji Dağıtım (Üçlü Isıtıcı) Merdiyeni, el yüzük parmağı tırnak bitiminin dış alt tarafından başlayan, kolun dış tarafı boyunca devam eden, kulağın üst kısmından geçerek, kaşın bitim noktasında sonlanan, üzerinde 23 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet enerji dağıtım meridyeni bulunur. Hava, su ve yiyeceklerden alınan enerjinin vücuda dağıtılmasından sorumludur. Çin Tıbbına göre, gece saat 21 ile 23 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) enerji dağıtım (üçlü ısıtıcı) meridyenlerimizde baskındır. Sürekli gece saat 21 ile 23 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle enerji dağıtım (üçlü ısıtıcı) meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Kalp Meridyeni, koltukaltımızdan başlayan, kolumuzun iç tarafı boyunca devam eden, el serçe parmağı tırnak bitiminin iç alt tarafında sonlanan, üzerinde 9 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet kalp meridyeni bulunur. Kalbi besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, gündüz saat 11 ile 13 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) kalp meridyenlerimizde baskındır. Sürekli gündüz saat 11 ile 13 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle kalp meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

İnce Bağırsak Meridyeni, el serçe parmağı tırnak bitiminin dış alt tarafından başlayan, kolun dış tarafı boyunca devam eden, kulak girişinde sonlanan, üzerinde 19 adet akupunktur noktası bulunan merdiyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet ince bağırsak meridyeni bulunur. İnce bağırsağı besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, öğlen saat 13 ile 15 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) incebağırsak meridyenlerimizde baskındır. Sürekli öğlen saat 13 ile 15 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle ince bağırsak meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Acmos AnteniDalak Pankreas Meridyeni, ayak baş parmağı tırnak bitiminin iç alt tarafından başlayan, 6.kaburga kemiğimizde sonlanan, üzerinde 21 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet dalak pankreas meridyeni bulunur. Dalak ve pankreası besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, sabah saat 9 ile 11 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) dalak pankreas meridyenlerimizde baskındır. Sürekli sabah saat 9 ile 11 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle dalak pankreas meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Karaciğer Meridyeni, ayak baş parmağı tırnak bitiminin dış alt tarafından başlayan, göğüs altı hizasında 7.kaburga kemiğinde sonlanan,üzerinde 14 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet karaciğer meridyeni bulunur. Karaciğeri besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, gece saat 1 ile 3 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) karaciğer meridyenlerimizde baskındır. Sürekli gece saat 1 ile 3 arasında uyanıp uyuyamayan, huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle karaciğer meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Mide Meridyeni, gözaltının orta hizasından başlayan, ön bacak ve gövde boyunca devam eden, 2. ayak parmağı tırnak bitiminin dış alt tarafında sonlanan, üzerinde 45 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet mide meridyeni bulunur. Mideyi besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, sabah saat 7 ile 9 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) mide meridyenlerimizde baskındır. Sürekli sabah saat 7 ile 9 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle mide meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Acmos ÇubuğuSafra Kesesi Meridyeni, göz çukurunun dış noktasından başlayan, 4.ayak parmağı tırnak bitiminin dış alt tarafında sonlanan, üzerinde 44 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet safra kesesi meridyeni bulunur. Safra Kesesini besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, gece saat 23 ile 1 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) safra kesesi meridyenlerimizde baskındır. Sürekli gece saat 23 ile 1 arasında uyanıp uyuyamayan, huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle safra kesesi meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Mesane Meridyeni, göz çukurunun iç noktasından başlayan, ayak serçe parmağı tırnak bitiminin dış alt tarafında sonlanan, üzerinde 67 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet mesane meridyeni bulunur. Mesaneyi besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, gündüz saat 15 ile 17 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) mesane meridyenlerimizde baskındır. Sürekli gündüz saat 15 ile 17 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle mesane meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Böbrek Meridyeni, ayak tabanı çukurunun başlangıç noktasının orta hizasından başlayan, köprücük kemiğinin altında sonlanan, üzerinde 27 adet akupunktur noktası bulunan meridyendir. Vücudumuzda 1 adet sağ ve 1 adet de sol tarafımızda olmak üzere toplam 2 adet böbrek meridyeni bulunur. Böbrekleri besleyen yaşam enerjisinden (Ki) sorumludur. Çin Tıbbına göre, akşam saat 17 ile 19 arasında, vücudumuzdaki yaşam enerjisi (Ki) böbrek meridyenlerimizde baskındır. Sürekli akşam saat 17 ile 19 arasında huzursuzluk yaşayan kişilerin genellikle böbrek meridyenlerinde enerji dengesizliği bulunmaktadır.

Acmos Methodu ile tüm meridyen ve akupunktur dengesizlikleri yeniden düzenlenmektedir.

ACMOS METODU VE BEŞ ELEMENT KURALI

Acmos Beş Element KuralıGeleneksel Çin Tıbbında “Beş Element Kuralı” insan psikolojisi ile karşılaşılan rahatsızlıklar arasındaki ve insan vücudu ile insanın içinde bulunduğu doğal çevre arasındaki ilişkilerin yorumlanması için kullanılır. Ruhsal, zihinsel, duygusal, enerjisel ve fiziksel, yani holistik olarak sağlıklı olabilmemiz için, vücudumuzda bulunan beş elementin her zaman kendi içinde ve birbirleriyle dengede olması gerekir.

Beş Element Kuralınının İlkeleri:

Ağaç (Odun) Elementi:

Ağaç elementi, safra kesesi ve tamamlayıcısı olan karaciğer meridyenlerine bağlıdır. Safra kesesi meridyeni ağaç elementinin yang enerjisinden, karaciğer meridyeni ise yin enerjisinden sorumludur. Bu iki organın enerjilerinin dengede olması gerekir. Dengesi bozulan organ diğerinin enerjisiyle beslenip onu zayıflatmaya başlar. Ağaç elementinin mevsimi 8 Mart – 20 Mayıs tarihleri arasındaki İlkbahardır. Safrakesesi ve Karaciğer rahatsızlıkları olan kişilerin özellikle bu tarihlerde enerji dengesizlikleri tetiklenebilir.

Ateş Elementi:

Ateş elementi, ince bağırsak ve tamamlayıcısı olan kalp meridyenleri ile enerji dağıtım (üçlü ısıtıcı) ve tamamlayıcısı olan perikard (enerji depo) meridyenlerine bağlıdır. Dört meridyeni etkilediği için çok önemli bir elementtir. İnce bağırsak ve enerji dağıtım (üçlü ısıtıcı) meridyenleri ateş elementinin yang enerjisinden, kalp ve perikard (enerji depo) meridyenleri ise yin enerjisinden sorumludur. Bu meridyenlerin enerjilerinin eş meridyenleriyle dengede olması gerekir. Dengesi bozulan organ diğerinin enerjisiyle beslenip onu zayıflatmaya başlar. Ateş elementinin mevsimi 21 Mayıs – 2 Ağustos tarihleri arasındaki yaz mevsimidir. İnce bağırsak ve kalp rahatsızlıkları olan kişilerin özellikle bu tarihlerde enerji dengesizlikleri tetiklenebilir.

Toprak Elementi:

Toprak elementi, Mide ve tamamlayıcısı olan Dalak-Pankreas meridyenlerine bağlıdır. Mide meridyeni toprak elementinin yang enerjisinden, dalak-pankreas meridyeni ise yin enerjisinden sorumludur. Bu iki organın enerjilerinin dengede olması gerekir. Dengesi bozulan organ diğerinin enerjisiyle beslenip onu zayıflatmaya başlar. Toprak elementinin mevsimi 3 Ağustos – 9 Ekim tarihleri arasındaki yaz mevsiminin sonundaki “Pastırma Yazı” dönemidir. Mide ve dalak-pankreas rahatsızlıkları olan kişilerin özellikle bu tarihlerde enerji dengesizlikleri tetiklenebilir.

Metal Elementi:

Metal elementi, kalın bağırsak ve tamamlayıcısı olan akciğer meridyenlerine bağlıdır. Kalın bağırsak meridyeni metal elementinin yang enerjisinden, akciğer meridyeni ise yin enerjisinden sorumludur. Bu iki organın enerjilerinin dengede olması gerekir. Dengesi bozulan organ diğerinin enerjisiyle beslenip onu zayıflatmaya başlar. Metal elementinin mevsimi 10 Ekim – 24 Aralık tarihleri arasındaki sonbahar mevsimidir. Kalın bağırsak ve akciğer rahatsızlıkları olan kişilerin özellikle bu tarihlerde enerji dengesizlikleri tetiklenebilir.

Su Elementi:

Su elementi, mesane ve tamamlayıcısı olan böbrek meridyenlerine bağlıdır. Mesane meridyeni su elementinin yang enerjisinden, böbrek meridyeni ise yin enerjisinden sorumludur. Bu iki organın enerjilerinin dengede olması gerekir. Dengesi bozulan organ diğerinin enerjisiyle beslenip onu zayıflatmaya başlar. Su elementinin mevsimi 25 Aralık – 7 Mart tarihleri arasındaki kış mevsimidir. Mesane ve böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin özellikle bu tarihlerde enerji dengesizlikleri tetiklenebilir.

Acmos Metodu ile organizmanın 5 element dengesi de sağlanır.

Acmos protokolü ile öncelikle organizmada tekrar yerine konulması gereken dengeleyiciler bulunur, daha sonra da bloke olmuş akupunktur noktaları aktif hale getirilerek, holistik olarak global enerji dengesi sağlanır. Acmos Metodu’nun amacı sentripetal (içe yönelik) ve sentrifugal (dışa yönelik) düzeydeki enerji bozukluklarını tespit edip, enerji rezervlerini ve hatlarını düzenleyerek vücudun kendi kendini dengeleme ve düzenleme kapasitesini arttırmaktır. Bağışıklığı artan organizma artık dışarıdan gelen etmenlere karşı kuvvetli olacak ve dengesini koruyacaktır.