Aile Dizimi ve Organizasyon Dizimi

Aile Dizimi / Aile Konstelasyonu

Aile DizimiAile Dizimi, diğer adıyla aile konstelasyonu, Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından, sistemetik ve fenomenolojik yaklaşım ile temsilci algısı fenomeninin entegrasyonu ile geliştirilmiş bir tekniktir. Bert Hellinger Güney Afrika’da, on altı yıl boyunca kabilelerle ile birlikte yaşamış, ve kabile üyelerinin birbirleriyle, atalarıyla ve varoluşla ritueller aracılığıyla kurdukları ilişkiyi gözlemlemiş ve deneyimlemiştir. 1970 ve 1980’lerde Freud’un psikanalitik çalışmaları, Janov’un primal çalışması, Carl Rogers’ın grup çalışması, Eric Berne’nin kullandığı transaksiyonel analiz, Virgina Satir’in aile heykeli çalışma tekniği, Grinder, Bandler ve Dilts sonrası nöro-lingusitik programlama (NLP), Moreno’nun aile dinamiklerine dayanan psikodrama tekniği ile ilgili eğitimler almıştır.

Tüm bu eğitim ve deneyimlerini sentezleyerek, her ailenin kuşaklar boyu süre gelen yapı itibariyle bir sistem oluşturduğu ve bireylerin anne karnına düşmelerinden itibaren bu sistemin ayrılmaz bir parçası haline geldiği teoriyi temel alarak ve bu sistemle ilgili bilen alanı kullanarak bireyin, aile sistemi içindeki bilinçdışı düzenin ana dinamiklerini kavramasına, sebep-sonuç ilişkilerini idrak etmesine ve yeni bir düzen oluşturmasına neden olmuştur. Dinamikler sağlıklı şekilde düzenlendiğinde, aile sistemi içersindeki sevgi akışı mümkün olabilmektedir Bugün yaşadıklarımız ve deneyimlediklerimiz tesadüf değil, yüzyıllar öncesine dayanan atasal yaşamların ve deneyimlerin aktarılan mirası ve hepsinden biz de sorumluyuz. Bizler, neslimizin yeni temsilcileri olarak, sağlıklı, yeni çözümler ve alternatif yollar bulmanın yanında, kadın ve erkek, fail ve mağdur, güç ve güçsüzlük arasındaki kutupları nötralize etme sorumluluğunu da taşıyoruz. Dinamikleri olduğu gibi görebilmek kaosu ve kutupluluğu ortadan kaldırır. Dinamiklerin iyileşmesi, sağlıklı hale gelmesi tam da bu noktada başlar. Dinamikler yeni bir düzen kazanır.

Aile ve Organizasyon Dizimi

Organizasyon Dizimi / Organizasyon Konstelasyonu

Organizasyon DizimiOrganizasyonlar aktif ve dinamik yapılardır. Organizasyon dizimi, şirketler, kuruluşlar, sistemler ve organizasyonların yapısına, kurucular, yöneticiler ve çalışanların yapılanmasına, etkileşimine ait mevcut problemleri, hataları, akışı ve bütünlüğü bozan durumları analiz ve idrak etmek, anlaşmazlıkları ve sorunları çözmek, yeni ve alternatif bakış açıları, yol ve yöntemler bulmak, tıkanıklıkları ve engelleri ortadan kaldırmak ve böylece sağlıklı işleyişi ve akışı sağlayarak şirketlerin, kuruluşların, sistemlerin ve organizasyonların başarılı olmasını sağlayan, iş dünyası için çok etkili bir konstelasyon tekniğidir.